Arrangementer

Arrangementer

Informasjon om arrangementer, offentlig informasjon osv. henges ofte opp på oppslagstavlen på butikken og ved postkassene. I tillegg annonseres mye på "Det skjer på Lovund" på Facebook.

Basarer

Basarkulturen på Lovund er unik. En basar er i korte trekk en kafé med et lotteri. Besøkende tar med seg gevinster (det kan være en kaffepose, et par sokker e.l.). Deltakerne tar også med et fat med påsmurt brødmat eller kake som selges på basaren.


Det høres unektelig merkelig ut å betale for gevinster og mat man har tatt med selv, men basarene på Lovund er sosiale og spennende, og folk går mann av huse. Det er en fin arena å møte andre lovundværinger på, samt en god måte for lag og foreninger å tjene penger på. De fleste basarene holdes på søndag ettermiddag.

Lundkommardagen

Den 14. april kommer lundefuglene til Lovund, ifølge tradisjonen. Det er et eget naturfenomen som er vel verdt å få med seg. Mange tilreisende kommer til Lovund, kun for å få oppleve dette.


Lovund Hotell arrangerer en rekke aktiviteter i tilknytning til denne dagen. Det kan være konserter, handelsmesse, vitenskapelige foredrag, festmiddager osv. Disse dagene markerer starten på våren og sesongen på Lovund, og det er godt å ønske lundefuglene velkommen hjem igjen, vel vitende om at sommeren er like om hjørnet.

foto: Bjørn Roger Thomassen

17. mai

17. mai er Norges nasjonaldag, og dagen feires stort på Lovund som i resten av landet. 17. mai-toget starter ved skolen, og da møter folk opp i nasjonaldrakter og finstas. Alle inviteres med i dette 17. mai-toget, med barnehage- og skolebarna i front.


På veien rundt på øya stopper toget ved helsetunet for å hilse på de eldre.

Toget ender oppe ved flerbrukshallen, der alle samles for sang og taler, leker og andre aktiviteter. Det er salg av is, brus og kaker. Lovund Hotell og Emaus selger også middag denne dagen.

St. Hans

Felles St.Hans-feiring den 23. juni arrangeres av LUIL i Vassvika. Det settes frem varme griller og det er salg av rømmegrøt med spekemat, saft og brus. Et stort St. Hans-bål blir tent, og det legges til rette for leker og ballspill for voksne og barn på fotballbanen.

Trænafestivalen

Trænafestivalen foregår i nabokommunen Træna, og har i løpet av årene utviklet seg til å bli en viktig happening også for lovundværingene. Festivalstemningen ytterst i havgapet med lyse netter og åpent hav blir betegnet av mange som magisk.


Festivalen har stort fokus på kortreist mat og har gode aktiviteter utenom konsertene både for barn, unge og voksne. Skyssbåter går i skyttel over fjorden i løpet av de hektiske festivaldagene, men det er også mulig å overnatte på Træna på festivalcampen. For mer informasjon, se her.

foto: Trænafestivalen

Laksefestivalen

Når Lovund skulle ha sin egen festival, var det naturlig at den handlet om laks. Vinklingen har vært forskjellig fra år til år. Det har blant annet vært fokus på laks som internasjonal handelsvare, rekruttering til næringen og laks som råvare til matlaging. Arrangøren av festivalen er Kystinkubatoren, med god støtte fra Nova Sea.

Bedriftsfotballturnering

De fleste høstene arrangeres det en fotballturnering der alle bedriftene på Lovund kan stille med lag. Dette er en morsom og humørfylt aktivitet, og det blir gitt premier etter beste prestasjon, beste heiagjeng og beste kostyme. Dagen avsluttes med middag på Lovund Hotell. Arrangementet gjennomføres i Vassvika.

Lovundmila

De siste årene har det blitt etablert en ny og sprek tradisjon på Lovund, Lovundmila. En lørdag på tidlighøsten er det løpsfest på øya, og så godt som alt av veier på øya tas bruk som løype. Det gjennomføres flere distanser både for barn, ungdom og voksne. For mer informasjon, se her.

Julegrantenning

Den første søndagen i advent tennes julegrana. Det er alltid stor spenning knyttet til hvor lenge treet vil stå da det er en del vind her som krever god forankring av treet. Etter julegrantenningen er det basar i flerbrukshallen.

Juleavslutning

Elevene ved Lovund skole setter opp skuespill for hele øya like før jul. Foreldre tar med seg et fat med påsmurt mat og det serveres kaffe og kakao. Dette er en veldig fin tradisjon som både voksne og ikke minst barna setter høyt. Ta med gave til barna fra nissen. Absolutt noe å få med seg. Arrangementet gjennomføres i flerbrukshallen.

Julaften i kirka

Det er ikke en vanlig gudstjeneste i kirken, men vi har en flott og kjær tradisjon på Lovund julaften. Vi går i kirken kl 16. Juleevangeliet leses opp og deretter går vi rundt treet og synger julen inn i fellesskap. Etter å ha sunget "Deilig er jorden" ønsker vi hverandre god jul, og går hjem for å starte julefeiringen.

Nyttårsaften

Nyttårsaften på Lovund er en relativt rolig kveld, helt til kl 24. Da eksploderer nattehimmelen i raketter og fyrverkeri. Det blir også arrangert et mindre fyrverkeri rundt kl 1800, mest til ære for ungene.

Lovund info

8764 Lovund


anders@kystinkubatoren.no
Følg oss på "Det skjer på Lovund"